Gegrilde varkenshaas met honing abrikozen

Gegrilde varkenshaas met honing abrikozen

 

Dit recept is een beetje gebaseerd op de Griekse souvlaki, maar dan net wat anders! Enorm lekker op de barbecue, maar ook in de grillpan of gewoon gebakken komt dit recept prima tot zijn recht! Door de varkenshaas een paar uur te laten marineren en het te marineren met onder andere citroen blijft de varkenshaas lekker sappig.

Door de combinatie van oregano en knoflook krijgt het gerecht een beetje een mediterraans tintje en in plaats van Griekse yoghurt te gebruiken kan je dit recept nog wat specialer maken door tzaztiki te maken.

Gegrilde varkenshaas met honing abrikozen recept

De gemiddelde bereidingstijd voor dit recept bedraagt 90 minuten.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 spiezen varkenshaas souvlaki.

  • voor de varkenshaas marinade:
  • 500 gram varkenshaas
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 3 besjes piment
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels oregano
  • 5 eetlepels olijfolie
  •  
  • voor de abrikozen:
  • 12 gedroogde abrikozen
  • 2 limoenen
  • 1 sjalot
  • 200 mililiter rose wijn
  • 2 - 3 eetlepels honing
  • handje pijnboompitten
  • Griekse yoghurt
  • platte peterselie

Bereidingswijze

1 Pel de knoflook en sjallotten en snij ze fijn. Pers de citroen uit en rasp de schil. Snij ook de piment (wat is piment?) zo fijn mogelijk of maal de besjes in een pepermolen. Neem een hersluitbare zak, bakpapier of een glazen schaal en meng hierin de knoflook, sjalotten piment, oregano, citroensap en rasp en olijfolie.
2 Leg hier de varkenshaas in, eventueel kan je hem eerst in grove, even grote plakken, snijden: zo groot dat ze ruim over de grillsticks passen. Doe dit vervolgens in de zak of schaal (wel even afdekken met vershoudfolie dan) en laat minstens 4 uur marineren in de koelkast (een nacht is nog beter).
3 Als je houten grillsticks gebruikt laat deze dan minstens 30 minuten weken in water zodat ze niet verbranden. Rijg aan iedere stick 2-3 stukjes varkenshaas en grill deze in een grillpan of op de barbecue in 3 tot 5 minuten per zijde gaar
4 Bereid ondertussen de abrikozen door het sap van de twee limoenen samen met de sjalot, de wijn en de honing te verwarmen. Laat dit een minuutje pruttelen en voeg de abrikozen toe. Laat de abrikozen ongeveer 10-15 minuten op het zachtste vuur verwarmen tot het geheel een plakkerige structuur heeft.
5 Bak de pijnboompitten even in een pan aan zonder olie zodat ze verkleuren en voeg ze samen met wat fijngesneden peterselie toe aan de abrikozen.
6 Serveer de gegrilde varkenshaas met de abrikozen en een grote lepel Griekse yoghurt.

Tips

- Als je geen piment kunt vinden of hebt kan je het ook weglaten, ook zonder piment is de marinade erg lekker.

- Haal de varkenshaas een paar uur voor het bakken uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen, zo blijft het vlees malser.

- Welke wijn bij varkenshaas serveren? Bij dit gerecht pas bijvoorbeeld perfect een friszoete rosé wijn.

Bekijk meer...



Deel deze pagina van met je vrienden!
Facebook Twitter Google+ Google+ Google+ Google+
90 minuten

Geef dit recept een cijfer!

Gemiddeld: 5 (2 votes)

Welke wijn past bij dit recept?


Welke wijn past bij dit gerecht?

Rudy's Facebook


Terug naar bovenNaar boven