Groentebouillon

Groentebouillon

 

Ik ben gek op soep en de basis van een goede soep een goede bouillon. Bouillon kan natuurlijk altijd van een bouillonblokje gemaakt worden of de in de handel verkrijgbare bouillon in een pot (fond) kan gebruikt worden, maar er gaat niets boven zelfgemaakte bouillon en soep, veel gezonder en zoveel lekkerder! Deze groentebouillon is voor alle soepen en sauzen te gebruiken, maar is ook zeker heerlijk om zo (als soep) te eten.

Groentebouillon recept

De gemiddelde bereidingstijd voor dit recept bedraagt 60 minuten.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 2,0 - 2,5 liter groentebouillon.

  • 3 uien
  • 4 stengels bleekselderij
  • ¼ knolselderij
  • 2 winterpenen (of 4-5 wortels)
  • 3 preistengels
  • 2 tomaten
  • 4 laurierblaadjes
  • 6-8 knoflooktenen
  • enkele blaadjes lavas (maggiplant)
  • handje peterselie (inclusief stengels)
  • 3 kruidnagels
  • 6 gekneusde peperkorrels
  • (zee)zout
  • 150 milliliter droge witte wijn
  • 2 liter water
  • olijfolie

Bereidingswijze

1 Schil de groenten en snij ze in grove stukken, de prei en bleekselderij eerst goed wassen. Gebruik alleen het wit van de prei. Stoof eerst de ui samen met de knoflook (deze mag gekneusd in de schil erbij) aan een klein beetje olijfolie in een diepe soeppan. Voeg vervolgens ook de bleekselderij, prei, knolselderij, tomaat, winterpeen toe. Laat dit alles enkele minuten stoven tot de groenten glazig zijn. Blus het geheel na enkele minuten af met de witte wijn. Doe geen deksel op de pan, maar laat de alcohol uit de wijn verdampen.
2 Voeg zodra de alcohol uit de wijn verdampt is het water toe en vervolgens ook de peper, kruidnagels, peterselie en laurierblaadjes. Breng het geheel tot dicht bij het kookpunt, laat de bouillon nooit koken, dan kook kookt de smaak eruit en wordt hij “blind”.
3 Het geheel mag 45 – 60 minuten onafgedekt of minstens met de deksel schuin op de pan laten doorgaren. Mocht er schuim op de bouillon komen schep dit er dan met een lepel of schuimspaan vanaf. Als alle groenten helemaal zacht zijn en uit elkaar vallen hebben zij al hun smaak afgegeven.
4 Zeef de bouillon met een (punt)zeef en druk met een lepel de sappen uit de groenten voor extra smaak. Als je de bouillon heel helder moet zijn kan een theedoek (of kaasdoek) in de zeef gelegd worden om zo ook alle kleinere deeltjes eruit te zeven. Tenslotte, naar smaak, voldoende zeezout toevoegen.

Tips

- Vries een deel in, zo heb je altijd zelfgemaakte groentebouillon in huis.

- Voeg een grof gesneden rood pepertje toe als je een iets pittigere bouillon gewenst is.

- Voor een krachtigere groentebouillon kan je de bouillon (na het zeven) langer laten inkoken. Zet de bouillon dan op een laag vuur zonder deksel op. De bouillon kan ook ingekookt worden tot een fond.

Bekijk meer...



Deel deze pagina van met je vrienden!
Facebook Twitter Google+ Google+ Google+ Google+
Bouillon
Internationaal
60 minuten

Geef dit recept een cijfer!

Gemiddeld: 4.5 (15 votes)

Welke wijn past bij dit recept?


Welke wijn past bij dit gerecht?

Rudy's Facebook


Terug naar bovenNaar boven