Visbouillon

Visbouillon

 

Als je een lekkere soep vissoep wilt maken is het haast onmogelijk om dit van bouillonblokjes te doen!

Probeer zo vers mogelijke vis (en groenten) te kopen. Voor een visbouillon worden de koppen, graten en vellen gebruikt, verkrijgbaar bij een visboer, maar hele vissen en schaaldieren kunnen natuurlijk ook gebruikt worden. Kies voor een witvis met een lekkere eigen smaak, zoals tong, dorade, zeebaars, kabeljauw of schol. Vette vis is niet geschikt voor een bouillon; de bouillon krijgt dan een onaangename en vettige smaak.

Visbouillon recept

De gemiddelde bereidingstijd voor dit recept bedraagt 90 minuten.

Ingrediënten

Ingrediënten voor  2,0 liter visbouillon.

  • 750 gram visafval (viskoppen en graten) en of andere schaaldieren
  • 200 milliliter droge witte wijn
  • 2 liter water
  • 2 preien
  • 1 ui
  • 2 winterpenen of wortels
  • 150 gram champignons
  • 3 teentjes knoflook
  • flinke hand selderij
  • 3 laurierblaadjes
  • takje verse tijm
  • 6 gekneusde peperkorrels
  • boter
  • (zee)zout

Bereidingswijze

1 Verwijder de kieuwen van de viskoppen en spoel ze samen met de graten goed af onder stromend koud water. Ook de garnalenkoppen moeten eerst afgespoeld worden.
2 Schil de winterpenen, was de prei goed en snij alle groenten fijn, gebruik alleen het wit van de prei.
3 Stoof in een goede klont boter de ui en de vis, voeg vervolgens ook de andere groenten toe om kort mee te stoven. Blus dit alles af met de witte wijn en voeg hierna het water toe. Schuim af. Nu mogen ook de overgebleven ingrediënten toegevoegd worden, de bladselder ragfijn snijden en de knoflook even kneuzen en mag met schil toegevoegd worden.
4 Laat alles 30 - 45 minuten trekken, laat de bouillon niet koken hierdoor verliest hij zijn smaak en wordt hij “blind”. Schuim de visbouillon regelmatig af met een schuimspaan of een grote lepel.
5 Zeef de soep en laat hem op een koele plek afkoelen (niet in de koelkast).

Tips

- De groenten kan je het beste fijn genoeg gesneden worden zodat ze in ongeveer 30 minuten gaar zijn. Een visbouillon mag niet te lang trekken, van de graten van vis wordt lijm gemaakt, als graten te lang worden gekookt krijgt de bouillon een onaangename en bittere smaak.

- Een visbouillon moet naar vis smaken: voeg niet teveel andere ingrediënten toe want dan gaan die overheersen.

Bekijk meer...



Deel deze pagina van met je vrienden!
Facebook Twitter Google+ Google+ Google+ Google+
Bouillon
Frans
90 minuten

Geef dit recept een cijfer!

Gemiddeld: 4.8 (4 votes)

Welke wijn past bij dit recept?


Welke wijn past bij dit gerecht?

Rudy's Facebook


Terug naar bovenNaar boven