Visbouillon

Als je een lekkere soep vissoep wilt maken is het haast onmogelijk om dit van bouillonblokjes te doen!
Probeer zo vers mogelijke vis (en groenten) te kopen. Voor een visbouillon worden de koppen, graten en vellen gebruikt, verkrijgbaar bij een visboer, maar hele vissen en schaaldieren kunnen natuurlijk ook gebruikt worden. Kies voor een witvis met een lekkere eigen smaak, zoals tong, dorade, zeebaars, kabeljauw of schol. Vette vis is niet geschikt voor een bouillon; de bouillon krijgt dan een onaangename en vettige smaak.
Visbouillon recept
De gemiddelde bereidingstijd voor dit recept bedraagt 90 minuten.
Ingrediënten
Ingrediënten voor 2,0 liter visbouillon.
- 750 gram visafval (viskoppen en graten) en of andere schaaldieren
- 200 milliliter droge witte wijn
- 2 liter water
- 2 preien
- 1 ui
- 2 winterpenen of wortels
- 150 gram champignons
- 3 teentjes knoflook
- flinke hand selderij
- 3 laurierblaadjes
- takje verse tijm
- 6 gekneusde peperkorrels
- boter
- (zee)zout
Bereidingswijze
Tips
- De groenten kan je het beste fijn genoeg gesneden worden zodat ze in ongeveer 30 minuten gaar zijn. Een visbouillon mag niet te lang trekken, van de graten van vis wordt lijm gemaakt, als graten te lang worden gekookt krijgt de bouillon een onaangename en bittere smaak.
- Een visbouillon moet naar vis smaken: voeg niet teveel andere ingrediënten toe want dan gaan die overheersen.
- Login om te reageren