Rode biet & sinaasappel salade met miso, mosterd en honing

Rode biet & sinaasappel salade met miso, mosterd en honing

 

Ik ben dol op rode bieten, de aardse zoete smaak en de kleur maken het een geweldige knolgroente. Rode biet, of zoals men hem in het westen van ons land noemt "kroot",  is daarnaast ook enorm gezond. In dit recept heb ik de rode biet centraal gezet met als tweede element de sinaasappel, een friszoete afwisseling. Door de dressing van honing, mosterd, limoen en miso krijgt de salade een bijzondere twist en de pistachenootjes maken het af.

Ik heb het gerecht afgewerkt met zelfgekweekte mosterdkiemen, deze zijn heel makkelijk zelf te kweken, maar als je die niet hebt of geen tijd voor hebt kan je ze ook weglaten of vervangen door andere kiemen (van bijvoorbeeld rode kool). Door de bieten in de oven te garen behouden ze veel meer hun smaak én vitaminen!

Mosterkiemen, rode bieten en sinaasappel
Close up van de pistachenootjes op de rode biet met sinaasappel salade

Rode biet & sinaasappel salade met miso, mosterd en honing recept

De gemiddelde bereidingstijd voor dit recept bedraagt 100 minuten.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 borden rode biet met sinaasappel salade.

 • 4-6 kleine (jonge) rode bietjes
 • 100 gram snijbiet (verschillende groottes)
 • 3 sinaasappels
 • paar eetlepels pistachenootjes
 • mosterdkiemen
 •  
 • voor de dressing
 • 1 eetlepel Dijon mosterd
 • 1 eetlepel witte miso pasta
 • 1 eetlepel honing
 • 2 limoenen
 • goede scheut olijfolie
 • zeezout

Bereidingswijze

1 Verwarm de oven voor op 160 graden. Spoel de ongekookte rode bieten goed af en snij het blad eraf, maar zorg dat nog een stuk van de steeltjes eraan blijven, zo gaan de bieten niet "bloeden" tijden het garen. Wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie en leg ze in de over voor 30-45 minuten.
2 Terwijl de bieten in de oven liggen te garen kan je met de rest van de salade beginnen. Snij de sinaasappels a vif, oftewel snij de onderkant en bovenkant van de sinaasappel af en zet hem de sinaasappel op één van de afgesneden kanten. Je kan nu makkelijk de rest van de schil afsnijden en snij vervolgens de sinaasappels in dunne plakjes.

Om de dressing te maken pers je de twee limoenen uit en meng je het sap met de mosterd, miso pasta en honing. Mix dit goed door elkaar en voeg een beetje bij beetje olijfolie toe totdat het een mooie consistentie heeft. Breng op smaak met klein beetje zout.

4 Als de rode bieten klaar zijn haal je ze uit het aluminiumfolie en laat je ze afkoelen. Vervolgens de schil verwijderen en de bovenkant met nog het kleine stukje steel eraan afsnijden. Snij ook de rode biet in dunne plakken.

 
5 Maak het bord op door afgewisseld sinaasappel en rode biet op elkaar te leggen en leg her en der ook wat blaadjes van de rode biet. Druppel vervolgens de dressing over de salade. Werk af door wat pistachenootjes grof te hakken en er overheen te strooien. Tenslotte voeg je nog de mosterdkiemen aan de salade toe.

Tips

- Dit recept kan je natuurlijk ook met voorgekookte bieten maken, maar voorgekookte bieten zijn zachter van structuur en minder smaakvol. Als het kan, gebruik dan altijd verse rode bieten!

Bekijk meer...Deel deze pagina van met je vrienden!
Facebook Twitter Google+ Google+ Google+ Google+
100 minuten

Geef dit recept een cijfer!

Gemiddeld: 4.7 (3 votes)

Welke wijn past bij dit recept?


Welke wijn past bij dit gerecht?

Rudy's Facebook


Terug naar bovenNaar boven