Rode biet & sinaasappel salade met miso, mosterd en honing
Ik ben dol op rode bieten, de aardse zoete smaak en de kleur maken het een geweldige knolgroente. Rode biet, of zoals men hem in het westen van ons land noemt "kroot", is daarnaast ook enorm gezond. In dit recept heb ik de rode biet centraal gezet met als tweede element de sinaasappel, een friszoete afwisseling. Door de dressing van honing, mosterd, limoen en miso krijgt de salade een bijzondere twist en de pistachenootjes maken het af.
Ik heb het gerecht afgewerkt met zelfgekweekte mosterdkiemen, deze zijn heel makkelijk zelf te kweken, maar als je die niet hebt of geen tijd voor hebt kan je ze ook weglaten of vervangen door andere kiemen (van bijvoorbeeld rode kool). Door de bieten in de oven te garen behouden ze veel meer hun smaak én vitaminen!
Rode biet & sinaasappel salade met miso, mosterd en honing recept
De gemiddelde bereidingstijd voor dit recept bedraagt 100 minuten.
Ingrediënten
Ingrediënten voor 4 borden rode biet met sinaasappel salade.
- 4-6 kleine (jonge) rode bietjes
- 100 gram snijbiet (verschillende groottes)
- 3 sinaasappels
- paar eetlepels pistachenootjes
- mosterdkiemen
- voor de dressing
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- 1 eetlepel witte miso pasta
- 1 eetlepel honing
- 2 limoenen
- goede scheut olijfolie
- zeezout
Bereidingswijze
3 Om de dressing te maken pers je de twee limoenen uit en meng je het sap met de mosterd, miso pasta en honing. Mix dit goed door elkaar en voeg een beetje bij beetje olijfolie toe totdat het een mooie consistentie heeft. Breng op smaak met klein beetje zout.
4 Als de rode bieten klaar zijn haal je ze uit het aluminiumfolie en laat je ze afkoelen. Vervolgens de schil verwijderen en de bovenkant met nog het kleine stukje steel eraan afsnijden. Snij ook de rode biet in dunne plakken.
Tips
- Dit recept kan je natuurlijk ook met voorgekookte bieten maken, maar voorgekookte bieten zijn zachter van structuur en minder smaakvol. Als het kan, gebruik dan altijd verse rode bieten!
- Login om te reageren