Gooi voedsel niet weg: 10 manieren om restjes beter te benutten!

Informatie over voedselverspilling.

 

Het is natuurlijk zonde om eten weg te gooien en ook nog eens slecht voor het milieu, daarom heb ik een lijst opgesteld met 10 tips hoe je etensrestjes, teveel aangekocht voedsel en overschotten beter kunt benutten. Onderaan de pagina kan je ook nog wat gegevens over de hoeveelheid verspilling van voedsel in Nederland vinden. Ben je het met mij eens dat dit minder zou kunnen? Deel dan dit bericht, onderaan deze pagina vind je alle deelknoppen!

1. DENK IN "INGREDIËNTEN" EN NIET IN "RESTJES"

Open een blik tomaten (hele of in blokjes), doe dit samen met je overschot aan groenten in een pan en je hebt een makkelijke en snelle vegetarische saus voor bijvoorbeeld pasta. Tover je teveel gekookte pasta of groenten om tot een heerlijke Italiaanse fritatta. Maak burrito's met teveel gekookte rijst, vlees of kip en groenten en werk af met wat zure room, een lekkere tomatensalsa en/of gaucamole.

2. MAAK DOELGERICHTE RESTJES

Als je je maaltijd plant denk er dan van tevoren al aan wat een eventueel overschot kan zijn of zal worden. Het is een echte tijd-saver: als je twee keer dezelfde groenten nodig hebt in een week, zorg dan dat je genoeg hebt voor ook je tweede gerecht, voor bijvoorbeeld een soep of pastagerecht later in de week. Zo kan je bijvoorbeeld ook je overschot gebraden kip de volgende dag op een boterham met wat sla en tomaat doen.

3. MAAK SOEP

Je gestoomde, gegrilde of gekookte groenten, die de ene dag diende als bijgerecht bij je maaltijd, kunnen de dag erop als basis voor een soep dienen. Doe je groenten samen met een kippen- of groentebouillon in een kookpan en verwarm dit. Pureer vervolgens de soep tot een gladde massa met een staafmixer of blender. Op smaak brengen met peper, zout, olijfolie en eventueel wat croutons van oud brood!

4. BEWAAR RESTJES SLIM(MER)

Glazen potten of weckpotten zijn niet alleen herbruikbaar en duurzaam; ze laten je ook zien wat erin zit. Door restjes en overschotten op te slaan in glazen potten heb je minder kans om te vergeten wat je allemaal nog aan restjes hebt. Overschotten kan je het beste invriezen in diepvrieszakjes, waarop je schrijft wat erin zit en de datum waarop je het hebt ingevroren.

5. WIJD ÉÉN AVOND PER WEEK AAN HET ETEN VAN RESTJES

Als je koelkast of diepvries altijd vol met restjes gevuld is, wijd dan één avond per week aan het eten van enkel restjes. Zo kom je soms op verrassende combinaties en hoef je ook een avond niet te koken.

6. ZET JE AVONDETEN OM IN LUNCH

Een andere tijdbesparende oplossing voor drukbezette mensen: doe een deel van je avondeten in een hersluitbaar tupperware doosje als lunch voor morgen. Met een beetje planning en minimale inspanning kan je zo voor een hele week gezonde lunches creëren om mee te nemen naar je werk.

7. SLA PLANTAARDIGE RESTEN OP

Als alternatief voor een composthoop: gooi de "afsnijsels" van groenten niet weg, maar bewaar ze om een bouillon van te maken. Van bijvoorbeeld de schillen van witte asperges kan je een heerlijke aspergebouillon maken. Neem een diepvrieszakje en doe hier bijvoorbeeld in: wortel, venkel, uiteinden van uien en prei, tomaten kernen, stengels van kruiden en groene groenten, maïskolven, enz. Groenten in de koelkast die bijvoorbeeld iets zachter en ouder zijn en je niet meer wilt eten kunnen hier ook bij. Schrijf op de zak welke groenten erin zitten en vries het in. Als je een soep of saus wilt maken gewoon de zak ontdooien en een uurtje of twee langzaam in water laten trekken. Het resultaat: een betere bouillon dan je in de winkel kan kopen!

8. GOOI OUD BROOD NIET WEG

Stokbrood van je favoriete bakkerij verliest zijn knapperigheid en versheid na een dag of twee... Doe wat de Italianen doen: halveer het brood of snij het in plakken, besprenkel het met wat goede olijfolie en wrijf het in met een gehalveerde rijpe tomaat en eventueel een gehalveerde knoflookteen. Wat vers gemalen peper en zout erover, even in een voorverwarmde oven en je hoeft je brood niet weg te gooien. Natuurlijk kan je ook croutons van oud brood maken.

9. MAAK EEN SALADE

Een geweldige manier om je overschot aan bereide groenten, stukjes kaas, gegrild of gebraden biefstuk, garnalen of kip te (her)gebruiken is om ze binnen enkele minuten te veranderen in een salade. Meng je overschot met je favoriete slasoort en dressing en je hebt in minder dan een minuut een salade.

10. GROTERE PORTIES OPSLAAN

Veel voedingsmiddelen komen tegenwoordig in grotere hoeveelheden, die naar verhouding natuurlijk goedkoper zijn, maar ook voor meer verspilling kunnen zorgen. Als je niet al het voorgesneden brood op kan eten bijvoorbeeld, leg dan een vierkant velletje bakpapier tussen elke snede brood en vries het in. Zo kan je elke dag een sneetje brood uit de vriezer halen; even in je broodrooster en je hebt vers brood. Leg een vel bakpapier tussen elke (tortilla) wrap en vries ze in. Tortilla's, pita broodjes en dergelijke kunnen op dezelfde manier worden opgeslagen. Uiteraard kan je hetzelfde doen met bijvoorbeeld grote hoeveelheden vlees of kip.


Waarom restjes en voedsel niet weggooien?

Volgens Milieu Centraal wordt er jaarlijks zo'n 14 procent van aangekocht voedsel in de afvalbak gegooid, dat is zo'n 50 kilo voedsel per persoon per jaar en 100.000 vuilniswagens vol met goed eten! Qua geld is dat omgerekend zo'n €150 per persoon per jaar. Dat is slecht voor het milieu, maar natuurlijk ook gewoon enorm zonde!  Daarnaast, leven er in Nederland meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens en helpen voedselbanken hen aan voedselpakketten. Een schril contrast. Kortom, gooi restjes en overschotten niet weg, maar wees creatief en maak er smakelijke gerechten mee!

Rudy's Facebook


FacebookTwitterGoogle+PinterestE-mail pagina+Print pagina+
Terug naar bovenNaar boven